Biografie
Leon (1954) is als kind al geboeid door tekenen. Dat zij een kunstopleiding gaat volgen is geen wonder, maar toch wordt het de gitaaropleiding aan het Gronings Conservatorium. Het duurt tot in de jaren 90 van de vorige eeuw, voordat zij ook deze creatieve kant gaat ontwikkelen. Zij doet dat aanvankelijk door het volgen van teken- en schildercursussen, later aan de Academie Minerva in Groningen.
Leon is geboeid door het alledaagse, het zichtbare. Dat kan een lamp, een kapstok met jas, een badeend zijn. Zij vervreemdt de voorwerpen uit hun dagelijkse context en schept zo een figuratieve abstractie. Zij houdt de kijker als het ware de vraag voor: zie je wel wat je ziet?
In haar tekeningen komen zowel het zichtbare, de kijk op het huis, de tuin, vanuit haar atelier voor als het geabstraheerde: vormen tot in het kleinste detail en vaak eindeloos herhaald.
Haar druksels zijn als het ware een synthese van schilderwerk en tekening. Vormen worden in composities neergelegd en in kleur gebracht. Daar zien we de kijk op huis en tuin terug, of de lamp, een meubelstuk, maar ook ruimte, zoals die van het Groninger Museum in de bouwfase, waar zij uren getekend heeft in het paviljoen, uiteindelijk terug te zien in de reeks Groninger Museum.
Vandaag de dag verdeelt zij haar tijd over beide vaardigheden, de muziek, gitaar en de beeldende kunst, waarin de tekeninvloed, patronen, in deze nieuwe fase de inspiratie zijn.
Dwaal rond door haar werk, geniet, verwonder en heb je vragen, aarzel dan niet om ze via contact te stellen!
Curriculum Vitae Leon de Vries (1954):
2007 Jubileumexpositie Galerie Noord Groningen
2007Expositie Noord Zomergasten Galerie Noord Groningen
2006Expositie Galerie Werfkade Hoogezand
2005Expositie Pronkkoamer Saaxumhuizen
2004Expositie 'T Kommissiehuys Nijenga
2003Open atelierroute Groningen
2003Groepsexpositie De Lawei Drachten thema stilleven
2001Expositie ICO galerie Assen
2001Open atelierroute Groningen
2001Expositie Wolters-Noordhof Groningen
2001Expositie Forma Aktua Groningen
2000Expositie Martini Ziekenhuis Groningen
2000Expositie Gezondheidscentrum Lewenborg Groningen
2000Expositie Openbare bibliotheek Groningen (centrum)
1999Expositie Academisch Ziekenhuis Groningen
1999Groepsexpositie Forma Aktua Groningen
1999Expositie Roche Bobois Groningen
1997Jubileumexpositie Gezondheidscentrum Lewenborg Groningen
1997Expositie Gezondheidscentrum Lewenborg te Groningen
1995Groepsexpositie Martini Ziekenhuis Groningen
1992Groepsexpositie Raadhuis Haren (Gr.)
Publicaties:
Recensie van de expositie bij Forma Aktua in het Nieuwsblad van het Noorden:Werkbeschrijving:
Wij leven in een wereld, waarin voortdurend beeld en geluid op ons af komen.
In muziek heb je te maken met een ervaring van stilte en geluid. Muziek is van het moment en bij iedere compositie ontstaat een nieuwe belevingswereld.
Ik wilde vanuit mijn beroep van musicus deze ervaring van stilte en geluid tastbaar maken in de materie, in de beeldende kunst. Als musicus moet je rationele en niet rationele ervaringen en vaardigheden kunnen combineren. Vanuit deze ervaring ben ik gaan kijken en ontdekken en heb ik een netwerk van beelden ontwikkeld. De voorwerpen uit de werkelijkheid om mij heen, plaats ik in een ander soort van harmonieën, in een achtergrond waarin lineaire en niet lineaire systemen, symmetrie en asymmetrie een rol spelen. De relatie tussen subject en object, tussen lineaire en niet lineaire systemen, tussen symmetrie en asymmetrie roepen bij mij de vragen op. De vorm van de werken kan vierkant zijn, en vierkant lijken. Ook kunnen ze door de gebeurtenissen in het vlak langwerpig of breed lijken. Ik heb het hier niet over perspectief. Dit is een verwarrend gegeven. Je weet dat een werk vierkant is, maar als je goed kijkt werkt het beeld anders. Zo wordt de afstand tussen kijker en kunstwerk, tussen subject en object, opgeheven. Uitspraken in een werk komen aanvankelijk met een formele verandering terug in een volgend werk. Er onstaat als het ware een dubbele laag. In de formele veranderingen kunnen heel verschillende dingen gebeuren.
In een breed verband gezien vertegenwoordigt het lineaire systeem voor mij de geschiedenis, het niet lineaire systeem hoort bij de ontwikkeling van leven. In westerse muziek vinden harmonieën hun basis in ons westerse toonladdersysteem. Mijn onderzoek richt zich op het vinden van een nieuw soort van harmonieën in de beeldende kunst. Een nieuwe muzikale beeldtaal, gebaseerd op bovenstaande uitgangspunten, waarin objecten hun plaats vinden, zoals melodieën hun plaats vinden in de muzikale harmonieën. Er ontstaat dan een ritmisch netwerk van vormen en kleuren, waarin stilte een belangrijke plaats inneemt en de ervaring van zowel het rationele als het niet rationele gestimuleerd worden.